Recensioner av Varia

Citat ur recensioner av Varia:

”Varia är något ganska ovanligt och värd fler läsare än de redan fantasyfrälsta. Charlotta Jonasson har lyckats skapa en väldigt speciell bok som sticker ut i genren. Varia är dessutom hennes debutroman och som sådan en liten pärla.”

”Språket är moget och miljöerna är skickligt återgivna, det är så långt från ordinär dussin-fantasy man kan komma.”

”… en ovanligt poetisk och mystisk äventyrs- och kärlekshistoria där varje ord känns genomtänkt.”

(från dagensbok.com)

”Varia är en värld jag vill veta mer om. Jag gillar hur tiden flyter, hur världen trasas sönder, hur änglarna och Konglomeratet porträtteras. Kombinationen av låg- och högteknologi är också helt fantastisk! Det är en fängslande värld, och Jonasson lyckas verkligen få fram det förunderliga i den, samt sorgen över vad som håller på att gå till spillo.”

”Språket är vackert och driver verkligen fantastiken till sitt yttersta, det blir nästan magiskt i sig självt. Arbetet med kontraster är också mycket lyckat.”

(från En kopp te och en bok)

”Vilken värld Charlotta Jonasson har byggt upp! Sönderbruten och ödelagd, med underliga tidsfenomen som innebär att du kan resa flera år i tiden från en plats till en annan, och en ständig undergångsstämning. Jag önskar faktiskt att Varia hade varit lite längre så att alla detaljer hade kunnat utforskas mer utförligt, därför mina tankar går verkligen i spinn av världsuppbyggnaden. Om det skulle komma ytterligare en bok som utspelar sig i denna värld så kommer jag definitivt att läsa den.”

(från Lacrimamens)

”Varia känns som en värld som bär på många historier och ärr som format den, det är stora kontraster mellan hög och lågteknologi och miljöbeskrivningarna är jättemysiga. Jag känner att jag fokuserar mer när just beskrivningar från hur det var förr eller hur saker är uppbyggda kommer på tal, och språket som Jonasson använder är så oerhört vackert. En riktig ordsmed!”

”Det är också väldigt intressant hur Jonasson leker med kön i boken, då några av personerna vi möter beskrivs som antingen könlösa eller så skrivs dom som ”hon/han” i boken. Jag gillar det jättemycket!”

(från Megazine)

”…man vill veta mer om det mesta eftersom världen är så komplex och rik på fascinerande livsformer och levnadssätt. Tonen i berättelsen hålls konsekvent och texten känns trovärdig intill slutet trots en ganska invecklad och ibland på gränsen till svårgreppbar historia. Det är en bedrift av författaren att inte spåra ur. Jag tror att detta är bland det svåraste man kan göra inom fantastik, att skriva om en avlägsen framtid som ändå är vår egen och inte en helt uppdiktad värld med egen fysik och naturlagar.”

”Karaktärerna känns som sagt mycket bra tecknade och man har lätt att känna sympati med dem. Varia är en mycket stark roman.”

(från Retrograde Spring)

”Varia är inte så mycket en roman som en upplevelse”

”Likt ett svart hål drar historien in alla tänkbara koncept och det som kommer ut på andra sidan är söndermalt, mörkt, annorlunda och fantastiskt.”

(från Vangrind.se)

”Mörk och annorlunda historia. Rekommenderas!”

(från Swedish Zombie)

”Både huvudpersonen och bikaraktärerna är kompletta och trovärdiga personer, trots att de inte alltid är mänskliga. Det känns att Jonasson har tänkt igenom sin värld ordentligt, både geografi, historia och invånare. Varia är en komplett historia, med ett bra avslut och jag skulle gärna läsa fler berättelser från denna värld.”

(från Boklandskap)